Op ’t Zand

Ridderkerk
15 dec 2022

Op ’t Zand

Klaar voor de toekomst

Op 't Zand is de duurzaamste dorpsuitbreiding van Ridderkerk. Tussen de Middenmolendijk en de Hugo de Grootlaan zijn 52 energieneutrale woningen in diverse typen en prijsklassen gerealiseerd. Schippers Architecten heeft het stedenbouwkundige plan ontworpen in een mooie harmonische samenhang dat aansluit bij het historische Middenmolendijk.

Energietransitie in optima forma

Op ’t Zand is de eerste gasloze wijk in Ridderkerk. In deze buurt heeft elke woning standaard een duurzaam energiesysteem met zonnepanelen, luchtwarmtepomp en een warmtewisselaar. De woningen wekken de energie voor verwarming en ventilatie zelf op en daarmee zijn de woningen energieneutraal. Voor de rijwoningen is rekening gehouden met de extra energievraag voor huishoudelijk gebruik en zijn daarmee nul op de meter (NOM) woningen. Naast een duurzaam energiesysteem zijn de woningen uitgevoerd met hoogwaardige isolatie, warm water terugwinning uit douchewater en voorzien van vloerverwarming.

In co-creatie ontworpen

Tijdens het ontwerpproces is Kavel Vastgoed in samenwerking met Schippers Architecten met geïnteresseerden in gesprek gegaan en zijn de woonideeën en gedachten over de woonkwaliteit vertaald in het stedenbouwkundig plan en de woningontwerpen. Dit vond plaats tijdens meerdere wooninspiratieavonden die hiervoor speciaal waren georganiseerd. De geïnteresseerden konden in gesprek gaan met de architect en werden de woonwensen geïnventariseerd.

Eigentijdse architectuur

Op 't Zand kenmerkt zich vooral door het kappenlandschap met geknikte daken en de fraai gedetailleerde gevels in vriendelijk rood metselwerk. Diverse accenten verlevendigen het straatbeeld. De wijk biedt een sterke mix aan uiteenlopende woningtypen die op een kleinschalige manier zijn verspreid over de buurt.

Jacco Nieuwstraten
Directeur
" Op ’t Zand wordt de duurzaamste nieuwbouwbuurt van Ridderkerk en de eerste buurt die volledig gasloos wordt gebouwd. Dat was vanaf het begin de inzet. "
Marco Oosterwijk
Wethouder gemeente Ridderkerk
" Met de transformatie van dit voormalige terrein van transport- en kraanbedrijf A. Hak tot luxe woonwijk, voegt ‘Op het Zand’ een hoogwaardig en fraai woonmilieu toe aan Ridderkerk. "

Projectgegevens

Programma: 52 energieneutrale woningen
Samenwerking met: Gemeente Ridderkerk en Eteck
Architect: Schippers Architecten
Marketing- en communicatie­adviseur: Sterke Taal B.V.
Bouwfysisch- en installatie-adviseur: Visietech
Bouwkundige aannemer: Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling
1

Integrale gebieds­ontwikkeling

Duurzaam en toekomst­bestendig

Authentieke leef- en woon­omgeving

Gezondheid en welzijn

52 woningen
4 Woningtypes
Ridderkerk
2019 - 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram