Molenhof

Mijdrecht
5 dec 2022

Molenhof

Een centrumontwikkeling waarin oud én nieuw perfect combineren

De Molenhof in Mijdrecht dankt zijn naam aan de stellingmolen die tot 1962 op deze locatie stond. De molen, Het Lam, was gebouwd in 1853 en werd gebruikt om koren te malen. Later werd op die plek de Molenhof gebouwd; een passage met winkels aan de Dorpsstraat van Mijdrecht. Samen met Hoogvliet Beheer heeft Kavel Vastgoed de plek van de Molenhofpassage in het centrum van Mijdrecht een facelift gegeven, nadat de passage voor langere tijd leeg stond. Na de nieuwbouw van de huidige Molenhof heeft Molenhof zijn winkelfunctie weer teruggekregen. Maar zonder passage. De winkels op de begane grond zijn teruggebracht in oud-Hollandse sfeer die Mijdrecht in vroegere dagen zo bijzonder maakte. Boven de winkels zijn acht luxe appartementen en twee penthouses gerealiseerd en de bewoners beschikken over eigen parkeerplaatsen.

Oud-Hollandse allure midden in Het Groene Hart

Molenhof combineert het comfort van nieuwbouw met de karakteristieke stijl van oud-Hollandse architectuur. Architect Mark Siebers van Groosman Architecten is erin geslaagd om de dorpse sfeer van vroeger, toen oude dorpen bekend stonden om hun gezellige winkelsfeer, terug te brengen in de Dorpsstraat. Deze straat wordt halverwege onderbroken door het Raadhuisplein en biedt ruimte voor gezellige terrasjes en een gevarieerd aanbod van winkels. Met zijn herkenbare rode gevel en golvende daklijst is het oude raadhuis een grote bron van inspiratie geweest voor het ontwerp van Molenhof. Achter de Molenhof is een Hoogvliet-supermarkt gehuisvest, dat zowel vanwege het exterieur als interieur opvalt door de bijzondere vormgeving.

Karakteristieke uitstraling

Architect Jorien Zwartsenburg geeft aan bij het ontwerp van Molenhof veel inspiratie te hebben opgedaan door goed te kijken naar de traditionele bouw uit de 17e eeuw. Hierbij valt te denken aan typische elementen die zijn doorgevoerd, zoals rollijsten, tuitgevels, dakkapellen, een wit gekeimde pui en Franse balkons. Juist de speelse, gevarieerde opzet met verschillende gevels en rijke detaillering geven Molenhof zijn eigen karakteristieke uitstraling. Hierin is Groosman ver gegaan. Zo zijn de geglazuurde stenen speciaal door een ambachtelijke steenbakker in Limburg gemaakt. Met de variatie in de detailleringen zijn modern en klassiek bij elkaar gebracht.

Meervoudige kwaliteiten

Molenhof ligt in het centrum van Mijdrecht, dat via de verschillende hoofdwegen goed is te bereiken. Ook als centrum van de gemeente De Ronde Venen kent Mijdrecht een goede infrastructuur. Mijdrecht is bovendien ruim voorzien in voorzieningen op het gebied van sport en recreatie en de vele waterverbindingen completeren dit. Met de herstructurering van het dorpshart in Mijdrecht is door goed oog te hebben voor de mogelijkheden die wonen, winkelen en verkeer te bieden hebben, een meervoudig kwaliteitsplan ontstaan.

Risicodragend

De woningen zijn risicodragend door ons ontwikkeld. Met aandacht is dan ook gekeken naar de fiscale leverings­structuur. In de loop der jaren heeft Kavel Vastgoed de nodige fiscale know how opgedaan, waardoor het de moeite waard kan zijn om hierover met ons in gesprek te gaan.

Floris van Wissen
Projectdirecteur
" In een prettige samenwerking hebben Hoogvliet en Kavel een hele mooie binnenstedelijke ontwikkeling gerealiseerd. "
Riny Kouwer
Directeur Hoogvliet
" Prachtig om te zien dat een “rotte kies” in het centrum na 15 jaar eindelijk is getransformeerd naar een levendig stukje Mijdrecht. Een echte verrijking voor het centrum! "

Projectgegevens

Programma: 10 appartementen, 2 winkels, 1 supermarkt 1.800m²
Samenwerking met: Hoogvliet Beheer en Gemeente De Ronde Venen
Architect: Groosman en partners
Bouwfysisch- en installatie-adviseur: Visietech B.V.
Constructeur: Zonneveld Ingenieurs
Bouwkundige aannemer: RvB Groep, Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling B.V.
Civiel-technische aannemer: Sweco
1

Integrale gebieds­ontwikkeling

Duurzaam en toekomst­bestendig

Authentieke leef- en woon­omgeving

Gezondheid en welzijn

10 woningen
6 Woningtypes
Super./ winkels 180 m²
Mijdrecht
2015-2018
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram