Kruisdijkpark

9 jan 2024

Kruisdijkpark

Een woongemeenschap in een groen landschap

Aan de Kruisdijk, op nog geen 5 minuten loopafstand van metrostation Poortugaal, laat Kavel Vastgoed een gebied herleven waar al jarenlang twee vervallen loodsen staan. De ontwikkeling van het Kruisdijkpark bestaat uit een tweekapper en 103 appartementen, waarvan 32 sociale huurwoningen. De appartementen zijn verspreid over 5 woongebouwen, die in een parkachtig landschap worden gerealiseerd. Een unieke locatie voor zowel starters als doorstromers.

Eén identiteit, maar met behoud van de menselijke maat

Uitgangspunt voor het ontwerp was een woongebied met één identiteit te creëren, maar wel met de menselijke maat in woongebouwen. Vanuit deze filosofie zijn de 5 woongebouwen “opgeknipt” in kleinere, herkenbare eenheden, door de bouwvolumes zowel verticaal als horizontaal op te delen. Hierbij is gebruik gemaakt van een genuanceerde variatie in vorm en kleur. De balkons zijn vormgegeven als accenten in de gevel. Verticaal groen tegen de gevels maakt het tot een levendig geheel, en geeft verbinding met het landschap waarin de gebouwen staan.

Informele interactie

Er is veel aandacht besteed aan het landschapsontwerp. De eigenheid van de locatie, tussen de metrobaan en de Kruisdijk, wordt benadrukt door duidelijke, groene randen. Tussen de gebouwen ontstaan 5 groene ruimtes, elk met hun eigen invulling, zoals een wadi, een boomgaard en speelvoorzieningen. Deze groene ruimtes zijn via een padenstructuur met elkaar verbonden. Het parkachtige landschap dat zo ontstaat, nodigt uit tot informele interactie. Een plek om te verblijven, rust te zoeken en de seizoenen te beleven.  

Projectgegevens

1

Integrale gebieds­ontwikkeling

Duurzaam en toekomst­bestendig

Authentieke leef- en woon­omgeving

Gezondheid en welzijn

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram