Kruisdijkpark

Kruisdijkpark
Een woongemeenschap in een groen landschap
Aan de Kruisdijk, op nog geen 5 minuten loopafstand van metrostation Poortugaal, laat Kavel Vastgoed een gebied herleven waar al jarenlang twee vervallen loodsen staan. De ontwikkeling van het Kruisdijkpark bestaat uit een tweekapper en 103 appartementen, waarvan 32 sociale huurwoningen. De appartementen zijn verspreid over 5 woongebouwen, die in een parkachtig landschap worden gerealiseerd. Een unieke locatie voor zowel starters als doorstromers.
Eén identiteit, maar met behoud van de menselijke maat
Uitgangspunt voor het ontwerp was een woongebied met één identiteit te creëren, maar wel met de menselijke maat in woongebouwen. Vanuit deze filosofie zijn de 5 woongebouwen “opgeknipt” in kleinere, herkenbare eenheden, door de bouwvolumes zowel verticaal als horizontaal op te delen. Hierbij is gebruik gemaakt van een genuanceerde variatie in vorm en kleur. De balkons zijn vormgegeven als accenten in de gevel. Verticaal groen tegen de gevels maakt het tot een levendig geheel, en geeft verbinding met het landschap waarin de gebouwen staan.
Informele interactie
Er is veel aandacht besteed aan het landschapsontwerp. De eigenheid van de locatie, tussen de metrobaan en de Kruisdijk, wordt benadrukt door duidelijke, groene randen. Tussen de gebouwen ontstaan 5 groene ruimtes, elk met hun eigen invulling, zoals een wadi, een boomgaard en speelvoorzieningen. Deze groene ruimtes zijn via een padenstructuur met elkaar verbonden. Het parkachtige landschap dat zo ontstaat, nodigt uit tot informele interactie. Een plek om te verblijven, rust te zoeken en de seizoenen te beleven.
Integrale duurzame benadering
Kruisdijkpark in Poortugaal is een toonaangevend voorbeeld van duurzaam en toekomstgericht ontwikkelen. Met een integrale benadering op het gebied van energie, klimaat, natuur en materialen draagt dit project bij aan een leefbare en inclusieve gemeenschap.
In de energietransitie speelt het project een actieve rol door de toepassing van zonnepanelen op daken, die zorgen voor lokale, hernieuwbare energieopwekking en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.
Klimaatadaptatie staat centraal in het ontwerp. Retentiedaken dragen bij aan duurzaam watermanagement door regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Wadi’s en waterdoorlatende bestrating zorgen voor een efficiënte afwatering en waterinfiltratie. De groene inrichting van het landschapsontwerp geeft bescherming tegen hitte en wind en draagt bij aan een prettige woonomgeving. De parkeerplaatsen worden ingericht met grasbetontegels, die niet alleen functioneel zijn maar ook bijdragen aan waterbuffering en het groene karakter van de buurt.
De natuur vormt een essentieel onderdeel van het ontwerp, met een sterke focus op biodiversiteit en een natuurinclusieve inrichting. Inheemse beplanting, zoals zomereiken, winterlindes en wilgen, draagt bij aan de ecologische waarde van het gebied en versterkt de aansluiting met de omgeving. Groene gevels zorgen voor een prettige, natuurlijke uitstraling en verbeteren de luchtkwaliteit. De buitenruimte is ingericht als een reeks "groene kamers", elk met een eigen karakter en functie, zoals speelruimtes, rustplekken en sociale ontmoetingsplaatsen. Door bestaande groenstructuren te versterken en te verbinden, ontstaat een robuust en duurzaam ecosysteem.
Meer over duurzaam en toekomstbestendig >Authentiek wonen in een natuurlijke leefomgeving
Bij Kavel Vastgoed geloven we in de kracht van architectuur die naadloos opgaat in de omgeving en bijdraagt aan de kwaliteit van het dagelijks leven. Onze visie is geworteld in het creëren van woonomgevingen die herkenbaarheid en verbinding uitstralen, waarbij ruimtelijke kwaliteit en landschappelijke inpassing centraal staan.
We ontwerpen met respect voor de historie en identiteit van de omgeving. Door het hanteren van een ‘kamerstructuur’ creëren we intieme woongebieden die geborgenheid en ruimte combineren. Door zorgvuldig gebruik van groen en een logische ruimtelijke opzet, ontstaat een natuurlijke leefomgeving waarin bewoners zich thuis voelen.
Onze ervaring in het ontwikkelen van hoogwaardige woonomgevingen komt tot uiting in een doordachte integratie van infrastructuur, natuur en sociale interactie. Door aandacht te besteden aan het mengen van functies en faciliteren van ontmoetingsplekken in het ontwerp ontstaan prettige buurten die in harmonie zijn met hun omgeving.
Ontwikkelen is voor ons meer dan ontwikkelen van woningen alleen. Het is het vormgeven van leefomgevingen waarin mensen zich verbonden voelen met de natuur en elkaar. De openbare ruimte wordt ingericht als een verlengstuk van het wonen: plekken om te ontmoeten, te ontspannen en samen te zijn.
In het woonconcept wordt gezocht naar een evenwichtige combinatie van ecologie, ruimtelijke kwaliteit en sociale interactie. Groene structuren verbinden de gebouwen met de omgeving en creëren een duurzame leefomgeving met aandacht voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. We verzachten harde lijnen in het landschap en stimuleren een informele, natuurlijke beleving van de openbare ruimte. Met deze aanpak realiseren wij woongebieden waar architectuur, natuur en samenleving in balans samenkomen – een solide basis voor een duurzame en inspirerende toekomst.
Meer over authentieke leef- en woonomgeving >