De 12 Pauwen

Den Haag
15 dec 2022

De 12 Pauwen

Trots wonen in Den Haag

In de Haagse Vogelwijk, tussen de Sijzenlaan en de Sportlaan, staan twaalf ruime villa’s, De 12 Pauwen. Van de twaalf villa’s zijn er tien geschakeld en twee vrijstaand. De Vogelwijk werd in de jaren '20 van de vorige eeuw ontwikkeld als tuindorp: ruime kavels, veel groen, flinke tuinen en rustige lanen. Die woningen van toen staan er vrijwel allemaal nog, waardoor er nauwelijks nog plek is voor nieuwbouw. Die unieke gelegenheid deed zich nu wel voor.

Dorp met eigen cultuur

De architect heeft bij de ontwikkeling volop inspiratie gezocht in de directe omgeving. Hierdoor sluit de stijl van de woningen dan ook naadloos aan bij de architectuur uit de jaren ’30 waaraan de Vogelwijk rijk is. Erkers, baksteen, mooie detaillering van de gevels, imposante daken. Het is, zoals elke wijk in Den Haag, bijna meer een dorp met een eigen cultuur.

Volop aandacht voor duurzaam wonen

De woningen zijn allemaal voorzien van een warmtepomp met bodemlussen en een boiler. Deze zorgen voor ruimteverwarming/verkoeling en warmwatervoorziening. Afgezogen (warme) lucht wordt hergebruikt voor de verwarming. Ook zijn er zonnepanelen geïntegreerd in het dak tussen de dakpannen. De goede isolering zorgt ervoor dat warmte niet zomaar door kieren en naden kan gaan. Door deze maatregelen hebben de woningen een EPC van vrijwel 0 waardoor de energielasten laag zijn.

Floris van Wissen
Projectdirecteur
" Wij hebben hier duurzame en comfortabele woningen op een unieke locatie in de Vogelwijk ontworpen, in een op de ‘Nieuwe Haagse School’ geïnspireerde architectuur. "
Dennis Voskuil
Architect KOW
" Deze stijl kenmerkt zich door de detaillering van het gevelmetselwerk, de grote overstekken en de erkers. De woningen sluiten hierdoor goed aan op de naastgelegen bebouwing. "

Projectgegevens

Programma: 12 Luxe woningen
Samenwerking met: Bisdom Rotterdam
Architect: KOW architecten
Bouwfysisch- en installatie-adviseur: Visietech
Constructeur: Bureau Broersma
Bouwkundige aannemer: Van Mierlo Dinkq B.V.
1

Integrale gebieds­ontwikkeling

Duurzaam en toekomst­bestendig

Authentieke leef- en woon­omgeving

Gezondheid en welzijn

12 woningen
4 Woningtypes
Den Haag
2019 - 2020
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram