Tuindershof in Pijnacker blijft groeien

12 okt 2023

Tuindershof in Pijnacker blijft groeien

De vaart in Tuindershof zit er lekker in. Nog geen half jaar geleden werd de start bouw van 56 woningen in fase 2A gevierd, en nu is het de beurt aan De Erven. Dit wordt een sfeervol buurtje met 29 woningen. Op dinsdag 10 oktober werd de eerste paal geslagen. Toekomstige bewoners, bouwer Waal en een afvaardiging van de ontwikkelcombinatie waren aanwezig.
 
Tuindershof komt tot stand door een samenwerking tussen de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de ontwikkelaars BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Kavel Vastgoed en Waaijer Projectrealisatie, die samenwerken onder de naam Ontwikkelingscombinatie Tuindershof BV. De woningen zijn ontworpen door Van Manen en worden gebouwd door bouwbedrijf Waal.

Met aandacht voor mens en dier

Wethouder Frank van Kuppeveld: "Tuindershof is een prachtige wijk waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dit geldt niet alleen voor de techniek en materialen van de woningen, maar ook voor de openbare ruimte. Deze is klimaatadaptief aangelegd, met veel aandacht voor biodiversiteit. Daarbij is er veel aandacht voor diversiteit in de woningen. Het feit dat zo'n uiteenlopende groep mensen én dieren hier een thuis kan vinden, doet me goed. Dat is waar Pijnacker behoefte aan heeft."

Over Tuindershof en De Erven

Tuindershof is een bijzondere wijk. Alleen al het feit dat er 80 verschillende bomen komen, is het vermelden waard. Naast het groen speelt ook water een hoofdrol in de wijk. Bijna iedereen woont aan het water, kijkt erop uit of wandelt er in 1 minuut naartoe. De oevers worden zo ingericht dat dieren zich er thuis voelen. Op het eiland kunnen kinderen spelen. Ook de gemoedelijke, dorpse sfeer zoals je die kent van het oude Pijnacker, spreekt aan. In Tuindershof woon je in gezellige straatjes, aan groene lanen, aan de Meander of samen op een erf. De architectuur is zeer gevarieerd dankzij verschillende kleuren steen, dakvormen en details in de gevel, zoals bijzonder metselwerk, luifels en luiken. Dit is goed terug te zien bij De Erven.

Geïnspireerd op het verleden

Kevin Welling van HUD, urbanism & design, maakte jaren geleden het stedenbouwkundig plan voor Tuindershof. Hij vindt het leuk om te zien hoe de wijk nu vorm krijgt: "We hebben de cultuurhistorische waarde en landschappelijke kenmerken van de omgeving in het plan verweven. Voorheen was dit agrarisch gebied met diverse kassen. De bestaande erven aan de Europalaan zijn het levende bewijs. Tuindershof wordt ingepast tussen de bestaande bebouwing en het was daarom logisch het erven-patroon voort te zetten. Het is mooi om te zien hoe de ontwikkelcombinatie daar invulling aan heeft gegeven. Daardoor lijkt het straks of Tuindershof altijd al bestaan heeft."


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram